Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

G.31. Busken Huetlaan 1 Bl.daal

Busken Huetlaan 1

1892-1893

Gemeentelijk monument

Vrijstaande villa, bekend onder de naam “Indisch huis”, gebouwd in 1892-1893 in een schilderachtige bouwstijl met sierspant en omlopende veranda als in de Chaletstijl. Het zorgvuldig gedetailleerde huis is exemplarisch voor de laat negentiende-eeuwse decoratieve opvattingen, waarbij de historiserende motieven werden ingewisseld voor meer eigentijdse vormen. De architect ontwierp deze dikwijls zelf en liet het gebruik van bouwmaterialencatalogi over aan minder begaafde vakgenoten (aannemers, eigenbouwers). Het huis is vanaf de openbare weg nauwelijks zichtbaar.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave