Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.47.Donkerelaan 53-53a-55.Wildhoef dienstwoning

Donkerelaan 53-53a-55

Jacob Mast

1758 en 1759

Rijks monument

Op de plek van deze woningen stond in ieder geval al rond 1650 twee huizen. De huidige woningen zijn grotendeels tot stand gekomen in 1758 en 1759, nadat de hofstede Wildhoef werd gebouwd door Mattheus Willem van Valkenburg. De kelder van de tuinmanswoning en een deel van de voorgevel zijn waarschijnlijk ouder. Uit het kasboek van opdrachtgever Van Valkenburg, blijkt dat de woningen zijn gebouwd door de locale ambachtslieden zoals metselaar Laurens van Rijn, timmerman van Klaveren en schilder Lambert Lucas. De architect was waarschijnlijk Jacob Mast. Vanaf 1922 bestaan er foto’s van de bebouwing, afkomstig van de laatste tuinbaas die er heeft gewoond, de heer Johan Meij.

 

R.47.Donkerelaan 53-53a-55.Wildhoef dienstwoning  2

R.47.Donkerelaan 53-53a-55.Wildhoef dienstwoning  3

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave