Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.80.Kennemerweg 24.Hoofdgebouw Wildhoef

Kennemerweg 24

1787

Rijks monument

Complex Wildhoef


Herenhuis landgoed Wildhoef
De ingang van het herenhuis van landgoed Wildhoef bevind zich aan de Kennemerweg. Het pand werd gebouwd kort na 1787 in opdracht van de vermogende Haarlemse doopsgezinde textielkoopman Willem Philip Kops (1755-1805) naar ontwerp van de bekende Amsterdamse architect Abraham van der Hart (1747-1820). Kops wist zijn buitenplaats te vergroten met aankopen van de buitens Huis te Bloemendaal en Saxenburg. Daarmee werd Wildhoef begin 19de eeuw het grootste buiten in Bloemendaal met een oppervlakte van maar liefst 130 hectaren. Na 1820 en midden 19de eeuw, werd Wildhoef gesplitst in kleinere landgoederen zoals Aelbersberg, Caprera, Schapenduinen en Dennenheuvel.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave