Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

donkerelaan 22

Donkerelaan 22-24

J. Wolbers

Gemeentelijk monument

Complex Wildhoef


Voormalige Koetsierswoning Wildhoef
De voormalige koetsierswoning 22-24 van landgoed Wildhoef is vrijstaand gesitueerd aan de zuidzijde van de Donkerelaan. De zijgevel (oost) is georiënteerd op het plantsoen. Het oudste deel is waarschijnlijk rond 1880 gebouwd. Op een bouwtekening uit 1893 staat de bestaande toestand aangegeven als een éénlaags gebouwtje
met zadeldak dat aan de voorzijde één venster heeft: het is het één travee tellende bouwdeel rechts van de wit geschilderde gepleisterde bouwmassa. De toenmalige koetsierswoning bevat een kamer, portaal, keuken en bergplaats. In 1893 wordt de woning vergroot. Het gepleisterde woonhuis links dateert uit dat jaar. Het is ontworpen door architect J. Wolbers. De bouwstijl van de uitbreiding vertoont kenmerken van de Chaletstijl.

R82

 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave