Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

donkerelaan ong entree kolommen

Donkerelaan

Gemeentelijk monument

Complex Wildhoef


De twee toegangskolommen van het voormalige landgoed Wildhoef, staan aan de Donkerelaan en markeren de hoofdentree. Ze dateren uit circa 1756. Het is de periode dat de kleinschalige hofstede Wildhoef getransformeerd wordt tot een
bloeiende buitenplaats. Hier lag de hoofdentree tot het herenhuis. De koetsen reden met een haakse bocht in een rechte as naar het huis. Tegenwoordig markeren de kolommen de entree tot het verzorgingshuis Wildhoef en tot het bejaardenappartementencomplex Aelbertsberg.

donkerelaan ong entreekol nr. 2

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave