Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

krullenlaan 2

Krullenlaan 2

19e eeuw

Gemeentelijk monument

Complex Wildhoef


De tuinkoepel is vrijstaand gesitueerd op de het hoger gelegen, taludvormig duin op de hoek van de Donkerelaan, Brederodelaan en Krullenlaan. De koepel wordt aan de voet van het talud van de openbare weg gescheiden door een houten jachthek dat, in deze verschijningsvorm, al op 19de-eeuwse afbeeldingen te zien is. Sinds 1941 behoort de koepel tot het landgoed Klein Wildhoef. De tuinkoepel dateert in zijn huidige verschijningsvorm mogelijk uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Hij verving ongetwijfeld een voorganger. Het is goed mogelijk dat de eerste tuinkoepel op deze plek uit circa 1800 dateert. Het park en de tuin van Wildhoef ondergaan in deze jaren namelijk een metamorfose. Slingerpaden, vijvers en priëlen en bruggetjes worden aangelegd. Het is de tijd van de ‘follies’: tuinobjecten die in de vorm van bijvoorbeeld Chinese of neogotische gebouwtjes worden geplaatst in een landschap dat doet alsof het natuur is. Zo wordt bijvoorbeeld ook de neoclassicistische, vierkante tuinkoepel bij Villa Wildhoef in deze periode (1791) gebouwd. Op een kaart van het landgoed Wildhoef getekend door F. J Nautz in 1861 staat de tuinkoepel aan de Krullenlaan aangegeven.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave