Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.48.Donkerelaan 57.Koetshuis Wildhoef  3

Donkerelaan 57-57a

1841

Rijks monument

Voormalig koetshuis van Wildhoef


Het witgepleisterde koetshuis van het voormalige buiten Wildhoef is gebouwd in 1841. De opdracht werd gegeven door Cornelia van Wickevoort Crommelin Willink, sinds 1840 eigenares van het buiten Wildhoef. Het werd gebouwd op dezelfde plaats van het oude koetshuis, in 1792 door Lambert Rouwens. Ter herinnering aan de bouw van het nieuwe koetshuis werd door haar zoontje Ernest een steen ingemetseld met daarop de datum 17 juli 1841. In dit koetshuis, dat tien paarden kon herbergen, bevond zich ook de zogeheten tuigkamer met daarachter een biljartkamer. In de winter werd het als oranjerie gebruikt. Thans wordt het particulier bewoond.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave