Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

P.10.Duin en Beeklaan 28.Koetshuis voormalig PZ

Duin en Beeklaan 28

17de eeuw

Provinciaal monument

Koetshuis met woning voormalig Provinciaal Ziekenhuis


Het koetshuis met stal en woning is van oorsprong daterend uit het eind van de 17de eeuw, de linker zijgevel uit het midden van de 18de eeuw. Het behoorde tot de voormalige buitenplaats Meer en Berg aan de Brederodelaan. In 1845 is het pand door Zocher betrokken bij de omvorming van het gebied tot psychiatrisch ziekenhuis. Aanvankelijk fungeerde het als stal, schuur en tuinmanswoning, daarna als patiëntenverblijf en sedert 1974 als museum, ontspanningscentrum en patiëntenverblijf. Het pand is fraai gesitueerd in een landschappelijk aangelegd park ten noorden van het in oorsprong vroeg 17de eeuwse buitenhuis Cloeckendael, later Meer en Berg

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave