Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

G.35. Duinwijckweg 1 Bl.daal

Duinwijckweg1-3-5-7-9

Jan Rebel

1922

Gemeentelijk monument

Miniatuurvillapark complex bestaande uit vijf villa’s, in 1922 op een driehoekig perceel ontworpen door Jan Rebel, in de stijl van de Amsterdamse School, als een samenhangend conceptueel geheel. Opdrachtgever en projectontwikkelaar was de woningbouwvereniging Duinwijck. Nummer 5 vertoont invloeden van de Scandinavische volkse bouwkunst. Oorspronkelijk bestond de erfafscheiding uit een mee-ontworpen hekwerk. De hoge hegaanplant verstoort de onderlinge samenhang. De eerste en de vijfde villa zijn opgebouwd uit dezelfde componenten, hetgeen ook geldt voor de tweede en de vierde,
waardoor binnen het afwisselend geheel een bepaald ritme is te ontdekken. Daarnaast is een aantal elementen gelijkmatig verstrooid over alle villa’s, zoals bijvoorbeeld de gebruikte baksteen, het Vlaams metselverband, kantsteens metselwerk, ruitvormige verdeling van de roeden, gerabatte delen en de vensters. Ook het hoofdvolume, een min of meer rechthoekig plattegrond met éénlaags aanbouwen (erkers met balkons of “zitjes”), is een rode draad in het villaparkje. De villa’s bevinden zich in de bocht van de Duinwijckweg met afwisselend de korte en de lange gevel naar de weg. Achter de villa’s begint de duinstrook.

 

G.36. Duinwijckweg 3 Bl.daal

G.37. Duinwijckweg 5 Bl.daal

G.39. Duinwijckweg 9 Bl.daal

G.38. Duinwijckweg 7 Bl.daal

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave