Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.62.Duinwijkweg bij 14.Vinkenhuisje

Duinwijckweg 14

Eind 18de eeuw, begin 19de eeuw

Rijks monument

Vinkenhuis


Aan het einde van Huis te Bloemendaalpad, bij het sportcomplex Hockeyclub Bloemendaal, staat een vinkenhuis van de voormalige buitenplaatsen Veen en Duin en Wildhoef uit eind 18de, begin 19de eeuw. Binnen, op de achterwand van het vinkenhuis, staat hoeveel vinken en ander soort gevogelte in grote getale hier ieder jaar werden gevangen. Het vinkenseizoen viel in de periode van 20 september tot 20 november tijdens de vogeltrek. Bijna ieder buiten had zo’n vinkenbaan. Het vinkenhuis stond in de naaste omgeving van de vinkenbaan dat bestond uit een langwerpig stuk grond voorzien van enkele levende lokvinken. Daarop waren uitgelegde netten geplaatst om deze vanuit het vinkenhuis te kunnen bedienen om zo de vogels te vangen. Niet te geloven was dat de vangst tenslotte voor eigen maaltijd werd geroosterd en gegeten.

 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave