Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

genestetweg 1

De genestetweg 1

J.A.G. van der Steur 

1901

Gemeentelijk monument

Villa Boschrand (Nieuw Landfort) is naar ontwerp van de landelijk bekende Haagse architect ir. J. A. G. van der Steur (1865-1945), zelf zoon van de architect Adrianus van Deder Steur (1836-1899) en vader van drie architectzonen, waarvan Adrianus junior de bekendste is (1893-1953). J. A. G. van der Steur was behalve productief architect, tevens hoogleraar bouwkunde te Delft en later zelfs rector magnificus. Ook was hij lid van de Rijkscommissie Monumentenzorg. De architectendynastie van de Van der Steurs heeft ruim een eeuw een rol gespeeld in de Nederlandse architectuurgeschiedenis. J. A. G. van der Steur, wiens werk tijdens zijn leven veel werd gepubliceerd, kreeg in 1917 een eigen monografie. Villa Boschrand is een van de hoogtepunten uit de reeks villa’s die Van der Steur in Bloemendaal ontwierp in een consequent Engels beïnvloedde bouwstijl met de kenmerkende vakwerk geveltoppen en een pittoresk silhouet. In Boschrand paste hij het stijlmiddel toe van twee gekoppelde vakwerk geveltoppen, eveneens te zien in villa Dalhoeve. Van der Steur koos bewust voor genoemde stijl, waar hij in een meer stedelijke omgeving meer tot de richting van de neorenaissance werd gerekend, de stijl die begin twintigste eeuw ook nog in Bloemendaal voorkwam. Later zou Van der Steur de neorenaissance helemaal opgeven en zich beperken tot de Nieuwe Kunst en ook wel Berlagiaanse invloeden toelaten in zijn werk. Tot één van zijn hoogtepunten wordt de schouwburg te Haarlem gerekend.

 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave