Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

genestetweg9-11

De genestetweg 9-11

1879

Gemeentelijk monument

Borski Sillemschool


De voormalige school is gebouwd in 1879 door L. Rouwens, als eerste openbare school van Bloemendaal na de vernieuwde Onderwijswet van 1878, in een stijl met kenmerken van het neoclassicisme. In de interbellumperiode is aan de kant van de Boslaan een nieuw ingangsblok gebouwd en is de tussengang opgehoogd. Bij deze verbouwing, waarbij ook de rondboogvensters op de begane grond zijn rechtgetrokken, is de oorspronkelijke symmetrie geëerbiedigd. Andere ingrepen hebben deze ver doorgevoerde symmetrie minder gerespecteerd; met name het blok ter rechterzijde doet afbreuk aan het beeld. Het witsausen van de gevel is eveneens te beschouwen als een aantasting. De school is verbouwd tot woningen. De latere ingrepen aan de buitengevel zijn voor bescherming van ondergeschikt belang.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave