Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

hartenlust 1

Hartenlustlaan 1

F. Kuipers

1901-1902

Gemeentelijk monument

De villa Benvenuta is in 1901 ontworpen door de Amsterdamse architect F. Kuipers in de stijl van de Nederlandse Jugendstil in Laag Hartenlust. De strategische ligging op de hoek met de Noorder Stationsweg en met uitzicht op het Wildhoefplantsoen is van beeldbepalende invloed op de directe omgeving. Opvallend is dat de serre en het terras op de straatzijde (en de omringende landschappelijke omgeving) uitkijken en dat de ingang van de straat af nauwelijks zichtbaar is. Er is dus geen sprake van een duidelijke voorgevel. De aanbouw aan de oorspronkelijke achtergevel links is uit 1904, eveneens naar ontwerp van F. Kuipers. Het glas in lood in de serre is van uitzonderlijke kwaliteit. Het oorspronkelijke hekwerk is verdwenen. De recente aanbouw werkt beeldverstorend en is voor bescherming van ondergeschikt belang.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave