Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.78.Hoge duin en Daalseweg 21b.Filtergebouw

Hoge Duin en Daalseweg 21b

1913

Rijks monument

Voormalig Filtergebouw Waterleidingbedrijf Bloemendaal 1913.

Het twee verdiepingen hoge, rechthoekige filtergebouw, hoofdonderdeel van het complex van de voormalige ‘Bloemendaalsche Waterleiding, vormt in feite de ombouw van een voor- en nafilter uit de begintijd van de duinwaterleiding in Duin en Daal (1901 of kort daarna) en wordt gedragen door een gewapend betonskelet. De bovenverdieping heeft een kleiner oppervlak met een buitenconstructie van vijf kolommen aan de lange gevels en drie kolommen aan de korte gevels. Het uit negen bronnen, 40 tot 120 meter opgevoerde drinkwater werd via een pompstation aan de Lage Duin en Daalseweg door twee persleidingen naar de 38 meter hoger gelegen voorfilters in het filtergebouw gepompt. Via een goot stroomde het water in het even grote nafilter, gevuld met grint en een ongeveer 1 meter dikke laag duinzand. Het gezuiverde water stroomde vervolgens in een van de twee reinwaterkelders met een gezamenlijke inhoud van 747 m3. In 1992 waren de gebouwen in het park Duin en Daal in onbruik geraakt, inclusief het filtergebouw. Enige jaren later kwam het gebouw aan de Hoge Duin en Daalseweg in particuliere handen waarna een verbouwing volgde tot een riante woning

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave