Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

G.41. Hoge Duin en Daalseweg 5.Uitkijkpost t Kopje  2

Hoge Duin en Daalseweg 5

1943

Gemeentelijk monument

Uitkijkpost ‘t Kopje


De huidige uitkijkpost ’t Kopje, in het villapark Duin en Daal, staat op een oudere onderbouw gepositioneerde uitkijkpost door de Duitse Luftwaffe gebouwd in 1943. Oorspronkelijk een Flagruko (Flugabwehrgruppenkommando), onderdeel van de Atlantikwal. Geheel in gewapend beton uitgevoerd in een expressieve utilitaire bouwwijze. Met name de opmerkelijke externe, dubbele trap draagt bij aan het expressieve karakter. De huidige bijgebouwen maken geen deel uit van het ontwerp en zijn van ondergeschikt belang. De uitkijkpost is gebouwd op de plaats van het Koolhoven monument, dat in 1940 door de Duitse bezetter is afgebroken. In 1946 heeft de uitkijktoren een publieke functie gekregen.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave