Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.77.Hoge duin en Daalseweg 19.Villa Dunenburg  2

Hoge Duin en Daalseweg 19

J.A.G. van der Steur

1901

Rijks monument

De villa Dunenburg is in 1901 gebouwd door architect J. A. G. van der Steur voor B. J. Krol op een hoge duintop in het westelijk deel van het villapark Duin en Daal, dat in l897 was aangelegd. De villa is gebouwd naar voorbeeld van de Engelse landhuisstijl uit de 1880-er jaren, met name het zogenaamde Old English, gelet op onder meer de toepassing van een bay-window, tile-hanging en overstekende zolderverdiepingen met vakwerk in de geveltop. Tevens zijn elementen van rationalistische bouwtrant aanwezig, onder meer in de venstervormen en in de gekoppelde rondbogen en ongepleisterde strekken. Oorspronkelijk had men vanuit deze villa vrij uitzicht enerzijds naar zee, anderzijds naar de lager gelegen delen van Duin en Daal. Tegenwoordig (l990) is het uitzicht door hoog opgegroeide beplanting beperkt. Het interieur van de villa is in l954 gemoderniseerd; de oorspronkelijke plattegrondindeling is daarbij evenwel bewaard gebleven. In l926 is tegen de noordoost zijde van het pand een garage aangebouwd, die buiten de bescherming valt.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave