Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

G.43.Hogeduin en Daalseweg 31.Villa Die Clinghe

Hoge Duin en Daalseweg 31

Ed. Cuypers

1915

Villa Die Clinghe


Hoge Duin en Daalseweg 31 staat geregistreerd als gemeentelijk monument. Voor de omschrijving wordt verwezen naar de bijbehorende redengevende beschrijving. De uitbreiding van de beschrijving behelst het glas in loodvenster boven de voordeur en de beschildering van het plafond van de loggia in de achtergevel. Op de bouwtekening van de Amsterdamse architect Ed. Cuypers uit 1915 is het huidige glas in lood bovenlicht nog niet aanwezig. De bouwtekening toont het bovenlicht als een raam met meerruits verdeling van de roeden. Het is goed mogelijk, gezien de stijlkenmerken die in de verte naar de Art Deco verwijzen, dat het raam is geplaatst tijdens de verbouwing in 1926. Ook de beschildering van het plafond van de loggia in de achtergevel, die dezelfde ornamentiek vertoont, dateert waarschijnlijk uit deze periode.

hoge duin en d 31 nr 3

 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave