Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

G.44. Hoge Duin en Daalseweg 40. De Beyaard

Hoge Duin en Daalseweg 40

J. Wildeboer

1926

Gemeentelijk monument

Villa De Beyaard in het villapark Duin en Daal is in 1926 ontworpen door de architect J. (John) Wildeboer en is een bijzonder voorbeeld van de stijl van de Amsterdamse School. De architect kende het werk van de Amsterdamse Schoolarchitecten van nabij omdat hij in Park Meerwijk (een van de eerste manifestaties van deze internationaal vermaarde stijl) in 1920 de opdracht kreeg enige tuinhuisjes toe te voegen. Invloeden van de villa’s in Meerwijk op De Beyaard zijn duidelijk aanwezig, zoals in de naar de weg gekeerde oostelijke gevel. Deze toont verwantschap met de dubbele villa van La Croix, die in zijn blokvormigheid en pannendekking een uitzondering vormde binnen  Meerwijk. Ook de gepotdekselde verdieping is een element dat aan La Croix ontleend lijkt te zijn. De spits toelopende westelijke gevel met de oplopende lage omlopende muur en de steunberen, is rechtstreeks geïnspireerd op huis Beukenhoek van Margaret Staal-Kropholler, dat in de vorm van een schip is ontworpen.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave