Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

iepenlaan 2 nr 2

Iepenlaan 2

J. Mulder en J.A. van Asdonk

1923

Gemeentelijk monument

Kantoorgebouw met woning

 


Iepenlaan 2 is vrijstaand gelegen aan de oostzijde van de Iepenlaan op een ruim, aan de spoorlijn aansluitend tuinperceel. Het pand staat pal in de zichtlijn van de Platanenlaan. In 1923 koopt N.V. Binnenlandsche Exploitatie Maatschappij van Onroerende Goederen het terrein van het toekomstige Kinheimpark. Het lokaal bekende Bloemendaalse architectenbureau Mulder en Van Asdonk, krijgt opdracht tot het opstellen van een stedenbouwkundig ontwerp. Wanneer de Binnenlandsche Exploitatie Maatschappij besluit er tevens haar kantoor te vestigen vragen zij J. Mulder en J. A. van Asdonk ook voor dit ontwerp. In 1923 wordt de bouwvergunning verleend voor de bouw van een kantoorpand met conciërgewoning. Het wordt gebouwd nabij de entree van het Kinheimpark. In eerste instantie heeft het kantoor slechts één zijvleugel (zuid) waar het personeel gevestigd is. Vanuit dit kantoor wordt de planontwikkeling van het Kinheimpark gecoördineerd. Nog in datzelfde jaar wordt aan de andere kant een garage aangebouwd, eveneens naar ontwerp van Mulder en Van Asdonk. Deze onderkelderde, éénlaags garage wordt overeenkomstig de aanbouw aan de andere kant, afgesloten door een schilddakje met zeer brede overstekken. Tegenwoordig is het kantoor als woonhuis in gebruik.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave