Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.16. Ign. Bispincklaan 19.  PEN gebouw

Lgn. Bispincklaan 19

R.H.T. Zwiers

1935

Rijks monument

Complex PEN gebouw


Het voormalig hoofdgebouw als onderdeel van het PEN complex (Provinciaal Elektriciteitsbedrijf Noord-Holland), is
gebouwd in 1935 naar ontwerp van architect R. H. T. Zwiers. Aan de zijde van de binnenhoven is het hoofdgebouw voorzien van enkele uitgebouwde delen uit de jaren ‘50 van de 20ste eeuw en van verschillendedakramen. Deze vallen niet onder de bescherming. Het hoofdgebouw is van algemeen belang als historisch functioneel hoofdonderdeel van het voormalige PEN complex en vanwege architectuurhistorische, cultuurhistorische en typolgische waarden als representatief, gaaf bewaard gebleven en zeldzaam geworden voorbeeld van een uit de jaren ‘30 van de 20ste eeuw daterend groot kantoorgebouw, opgetrokken in een betonskelet met gevels in traditionalistische bouwtrant die kenmerken van de Delftse School vertonen. Tevens is het gebouw van belang vanwege het heldere ontwerp en vanwege het materiaalgebruik met grote hoeveelheden brons. Daarnaast vormt het gebouw een karakteristiek onderdeel van het oeuvre van architect R. H. T. Zwiers. Het complex werd gebouwd in het zogenaamde Kinheimpark welk plan door de Bloemendaalse architecten J.Mulder en J.van Asdonk voor de Binnenlandsche Exploitatie Maatschappij werd ontwikkeld. Nadat het PEN gebouw 1997 werd verlaten wegens verhuizing, was het projectontwikkelaar Cobraspen die het gebouw in eigendom kreeg. Deze verbouwde in 2002 het gebouw onder de naam Bloomingdale in verschillende appartementen voor de verkoop (zie ook Ign. Bispincklaan 17 en 47).

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave