Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.139.Johan Verhulstweg 70.Rietveldhuis

Johan Verhulstweg 70

Gerrit Rietveld

1934

Rijsk monument

Architect Gerrit Rietveld ontwierp in 1934 voor de Hongaarse violist en componist  Zoltan Székely zijn woning aan de Johan Verhulstweg. De naam van het huis, Rapsodie, verwijst naar een van diens composities. Het bijzondere huis is te herkennen aan de ronde en rechthoekige Rietveldstijl met stalen kozijnen. De plattegrond is gebaseerd op twee in elkaar grijpende gebogen vormen. Rietveld ontwierp voor de opdrachtgever ook het interieur, waaronder losse en vaste meubelen, kasten, een open haard en dergelijke. Om de kostbare Stradivarius (viool) van Székely veilig te bewaren, had Rietveld in een speciaal ontworpen kast een verborgen ruimte gemaakt.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave