Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

karmelweg 4

Karmelweg 2-4

J.A.G. van der Steur

1903

Gemeentelijk monument

Stal/woonhuis


Het oorspronkelijk koetshuis met stalgebouw in het Park Duin en Daal, behorende bij Huize Karmel, is in 1903 ontworpen door de architect J. A. G. van der Steur in de Engelse Landhuisstijl. Het koetshuis, nu verbouwd tot twee woningen. Van der Steur ontwierp in Bloemendaal en Haarlem een aantal villa’s en herenhuizen in dezelfde bouwstijl, een herkenbare signatuur waarin de vakwerk topgevel en het romantisch aandoende torentje een belangrijke rol spelen. Het koetshuis is de eerste voormalige personeelswoning binnen Duin en Daal die tot villa is verbouwd (1922). Bij de verbouwing is de oorspronkelijke inrijpoort dichtgezet en zijn ook andere aanpassingen gedaan om het pand geschikt te maken voor dubbele bewoning.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave