Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

kerkplein 2

Kerkplein 2

A. van der Steur

1875

Gemeentelijk monument

Pastorie N.H. Kerk


De pastorie van de Nederlands Hervormde Kerk is vrijstaand gelegen aan de noordzijde van het plein, pal tegenover de kerk. Aan de achterzijde grenst de pastorie aan het parkachtige landgoed van de voormalige buitenplaats Wildhoef. Het pand is gebouwd als pastorie. Het ontwerp uit 1875 is van de hand van de Haarlemse architect A. van der Steur (1836-1899). De pastorie is uitgevoerd in een stijl die verwant is aan de neorenaissance hetgeen vooral zichtbaar is in de symmetrische gevelopbouw en de ornamentiek van de tuitgevel in de centrale as. Het raam op de verdieping in de oostgevel dateert uit 1958.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave