Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

kinheimweg 43

Kinheimweg 43-45-47-49

1906

Gemeentelijk monument

De in de straatwand gelegen rij van vier woonhuizen, zijn opgetrokken in de stijl van de (Haarlemse) Hollandse neorenaissance. Deze stijl grijpt terug op de oudvaderlandse bouwkunst uit de Renaissance, de periode vóór het classicisme in de Nederlanden. De kenmerkende elementen zijn, behalve de opvallende trapgevels, de luifels boven de deuren, de vensterluiken en de verdeling van de roeden. Een ander opvallend kenmerk is de overproportionering van de constructieve onderdelen: lateien en ontlastingsbogen, consoles en trekstangen. Ook de aanwezigheid van maar liefst drie muurankers duidt op overproportionering. De trapgevels zijn beeldbepalend gelegen in de as van het kleine Kinheimplein. De aannemers J. C. Putz en J. W. Lassing hebben in Bloemendaal diverse villa’s ontworpen.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave