Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

kleverlaan 121 nr 2

Kleverlaan 121-121a

H.J. van Baron

1915

Gemeentelijk monument

Dienstwoning spoorbaan


De dubbele woning Kleverlaan 121, 121a is vrijstaand gelegen op de hoek van de Kleverlaan een de Iepenlaan. Het gebouw staat met zijn voorgevel pal aan de spoorlijn. Het is in 1915 gebouwd als dubbele dienstwoning van de Hollandse IJzeren Spoorweg Maatschappij (HIJSM) langs de spoorlijn Haarlem-Uitgeest.
Architect is H. J. van Baron. In 1928 wordt aan de gevel langs het spoor een dakkapel aangebracht. De vrijstaande stenen schuren langs de Iepenlaan dateren gezien de architectonische verschijningsvorm waarschijnlijk ook uit deze periode. In 1953 wijzigen enkele ramen met keperbogen in rechthoekige exemplaren. In de loop van de jaren wordt de dakkapel aan de spoorzijde vergroot.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave