Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.103.Lage Duin en Daalseweg 8.voorheen herenhuis Duin en Daal

Lage Duin en Daalseweg 8

1774

Rijks monument

Complex Duin en Daal


Voormalig herenhuis Duin en Daal
Het voormalige witte herenhuis van de
buitenplaats Duin en Daal in gebouwd omstreeks 1774. Het was de bleker Arent Lits die zijn blekerij liet veranderen tot een buitenplaats vanwege de teruggang in de bleeknering. Zijn nieuw verworven bezit gaf hij de naam van Duin en Daal. Toen de buitenplaats in 1795 te koop werd aangeboden, werd deze omschreven als: ‘een complete hofstede met herenhuizinge, stal en koetshuis, tuinmanswoning, bos, duin en weilanden, groot 32 hectaren. Na een periode logement te zijn geweest was het in 1834 B. C. de Lange van Wijngaarden uit Haarlem die Duin en Daal als buitenplaats door tuinarchitect J.D.Zocher in de landschapsstijl liet veranderen. Tegenover het herenhuis werd de tuinmanswoning , thans het zogenaamde koetshuis (nr.15a) en het  Zwitserse chalet (nr. 31) gebouwd. In 1885 kwam een einde van de buitenplaats Duin en Daal en volgde in 1897-1898 de verkaveling door de Binnenlandsche Exploitatie Maatschappij. Het voormalige herenhuis werd omgebouwd tot hotel, de overige gronden werden naar het ontwerp van landschapsarchitect L. Springer het villapark Duin en Daal aangelegd. Thans wordt het voormalige herenhuis particulier bewoond.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave