Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.104. Lage Duin en Daalseweg 15a.voorheen Koetshuis Duin en Daal

Lage Duin en Daalseweg 15a

J.D. Zocher

1834

Rijks monument

Complex Duin en Daal


Voormalig koetshuis Duin en Daal
Het neogotische witte koetshuis, gelegen tegenover het voormalige herenhuis van landgoed Duin en Daal, is van oorsprong gebouwd tijdens de veranderingen van de landschappelijke aanleg in 1834 door landschapsarchitect J. D. Zocher (1791-1870). De opdrachtgever was de toenmalige eigenaar B. C. de Lange van Wijngaarden (17861852), lid van gedeputeerde Staten en secretaris van Haarlem. In 1915 vond een verbouwing plaats en kreeg het witte gebouw met zijn spitsboogjes onder de daklijst en dat deed denken aan een soort kapelletje, zijn huidige vorm. Bij de verbouwing werd het linkerdeel rechts gekopieerd, inclusief de spitsboogvensters onder de daklijst. De spitsboogvensters onder werden door rechthoekige kozijnen vervangen en zo verdween het karakter van een kapelletje, ondanks dat de klok gespaard bleef.

 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave