Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.102.Laan van Boreel 1-3-5.De Veenberg  2

Laan van Boreel 1-3-5

1664

Rijks monument

Restant van de Veenberg

Schilderachtig liggen tussen het geboomte aan de Laan van Boreel de huisjes als overblijfselen van het buitentje De Veenberg. De huisjes zouden we kunnen dateren uit 1664 want bij èèn ervan was een dergelijke steen ingemetseld met dat jaartal. Mogelijk heeft Joost Hoofman in dat jaar De Veenberg gesticht om er met zijn gezin te gaan wonen. De oppervlakte bedroeg twee morgen. Aan de oudste dochter van Hoofman en zijn echtgenote Sara van Amerongen, die op 23 februari 1664 te Haarlem werd geboren, danken we niet alleen de beschrijving van de lieflijke natuur in deze streek, maar ook die van het boeiende schouwspel op de blekerijen in het 17deeeuwse Bloemendaal. Elisabeth Hoofman was een begaafd en intelligent kind en al heel jong gaf zij blijk de gave van het dichten te bezitten. In 1774 zijn van Elisabeth Koolaart geboren Hoofman twee gedichten uitgegeven die zij in haar jeugdjaren op de Veenberg schreef. De Veenberg is later tot Wildhoef gaan behoren.

 

 

 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave