Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

lageduin en daalseweg 11 aLage Duin en Daalseweg 11a- Mollaan

1929

Gemeentelijk monument

Huisje Hertenkamp


De Hertenkamp met dierenverblijf ligt in het gebied tussen de Mollaan, Lage Duin en Daalseweg en Zomerzorglaan aan de voet van het Kopje van Bloemendaal. Het vormt een onderdeel van het aan de overzijde van de Mollaan gelegen Bloemendaalse Bos. Het terrein maakte sinds het einde van de 17de eeuw onderdeel uit van het omvangrijke
landgoed Saxenburg en sinds 1798 van het buiten Wildhoef. In 1920 wordt de gemeente Bloemendaal eigenaar van een deel van het grondgebied van Wildhoef, namelijk het Saxenburgerbos. Zij besluit in dat jaar tot aanleg van het Bloemendaalse Bos. In 1929 wordt aan de westzijde van het Bloemendaalse Bos, op de plek van een oude, ovale vijver die bij de het landgoed Saxenburg behoorde, de Hertenkamp aangelegd . Directeur Publieke Werken J. de Jongh is in 1929 verantwoordelijk voor het ontwerp. Tuinarchitect L.A. Springer tekent voor het landschapsontwerp in de Latere Landschapstijl van zowel het Bloemendaalse Bos als de Hertenkamp. De oude vijver blijft, in gewijzigde vorm, behouden. Aan de noordkant wordt een volière gebouwd bestemd voor het huisvesten van exotische vogels. De Hertenkamp vertoont, als onderdeel van het Bloemendaalse Bos, kenmerken van de Latere Landschapsstijl waarbij gebruik wordt gemaakt van slingerpaden, open delen, grote waterpartijen en ruime terreinen waar dieren kunnen grazen en verblijven. Daarbinnen past ook de verschijningsvorm van het in Chaletstijl uitgevoerde dierenverblijf met de voor die stijl kenmerkende houten sierspanten en vakwerkinvulling van de kopgevels. Opvallend is dat het gebouw ook traditionele, on-Nederlandse architectonische stijlkenmerken vertoont. Het opvallende dak met de omhoog lopende nokeinden is ontleend aan de architectuur van de familiewoningen van de Minangkabau op Midden en West-Sumatra in Indonesië. Een overeenkomstige verschijningsvorm heeft het dak van het huisje bij de tennisbaan op het landgoed Schapenduinen aan de Krullenlaan.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave