Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

lage duin en daalse weg 17

Lage Duin en Daalseweg 17

J. Ingenohl

1900

Gemeentelijk monument

Bloemendaalse School Vereniging
De basisschool genaamd de Bloemendaalse School Vereniging is vrijstaand en prominent gesitueerd op de hoek van de Mollaan en de Lage Duin en Daalseweg. De school staat nabij het Halve Maantje: de open vallei met weiland en waterpartij die het hoofdonderdeel vormt van het villapark Duin en Daal. Dit villapark is tussen 1897 en 1905 ontwikkeld op het terrein van de buitenplaats Duin en Daal. De Bloemendaalse School Vereniging wordt rond 1900 opgericht in navolging van de in Amsterdam opgerichte Nieuwe School Vereniging met als doel om moderne onderwijskundige opvattingen in praktijk te brengen. Het beheer is in handen van een comité van ouders. De school is in 1902 gebouwd naar ontwerp van de Amsterdamse architect J. Ingenohl (1855-1925). Hij voert het ontwerp uit in een traditionele trant met lichte invloed van de Chaletstijl dat onder meer zichtbaar is in de brede dakoverstekken en de van sierspanten voorziene topgevels. Het gebouw heeft oorspronkelijk een U-vormige plattegrond waarbij de schoolvleugels zijn gesitueerd rondom een open binnenplaats. De schoolvensters waren uitgevoerd als kruisvensters. De kap was voorzien van dakkapellen met zadeldakjes. Centraal in de voorgevel zat een hoog oprijzende middenpartij die in de vorm van een forse klokkentoren boven het dak uitstak. Zowel de dakkapellen als de centrale klokkentoren zijn tegenwoordig verdwenen. De plattegrond wijzigt in 1927 met de bouw van een gymzaal die geplaatst wordt aan de open zijde van de binnenplaats. Het lokaal bekende Bloemendaalse architectenbureau Mulder en Van Asdonk maakt het ontwerp voor de gymzaal. Dit bureau is eveneens verantwoordelijk voor de wijziging van de schoolvensters in 1933. In 1936 ontwerpen Mulder en Van Asdonk in de oksel van de schoolvleugel en gymzaal een conciërgewoning. De oorspronkelijk open binnenplaats is tegenwoordig overdekt. Het interieur is gewijzigd.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave