Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.105.Lage Duin en Daalseweg 29 villa De Dalhoeve

Lage Duin en Daalseweg 29

J.A.G. van der Steur 

1900

Rijks monument

De villa Dalhoeve is in l900 gebouwd door architect J. A. G. van der Steur. Het pand is gelegen in één van de oudste villaparken van Noord-Holland, Duin en Daal, aangelegd vanaf 1897. De villa is beeldbepalend gesitueerd in de duinvallei, aan de rand van het zuidelijke weiland met waterpartij. De villa is (als één van de eerste) gebouwd in de Engelse landhuisstijl, naar voorbeeld van het zogenaamde Old English, met name in de toepassing van verschillende kappen voor verschillende bouwonderdelen, erkers en overstekende zolderverdiepingen met vakwerk in de geveltop. In l914 is aan de zuidzijde de eetkamer uitgebreid en de veranda bij de salon getrokken. In l928 is het pand aan de achterzijde uitgebreid. Deze wijzigingen hebben de monumentale waarde van het pand evenwel niet geschaad. Het achter de villa gelegen pand aan de oostzijde was oorspronkelijk een bij de villa behorend koetshuis; later is dit tot apart woonhuis verbouwd. Dit voormalige koetshuis valt buiten de bescherming. Het interieur is uitsluitend onderzocht aan de hand van bouwtekeningen.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave