Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

mesdaglaan 2

Mesdaglaan 2

J.W. Hanrath

1925

Gemeentelijk monument

Het landhuis in Park Duin en Daal is in 1925 gebouwd naar een ontwerp van J. W. Hanrath met medewerking van J. D. Hanrath, ten behoeve van mevr. Dudok- De Wit - Moltzer. De landelijk bekende Hilversummer architect J. W. Hanrath heeft in zijn carrière alle ontwikkelingen in de landhuisbouw doorlopen: het Old English (Hilversum 1893), de schilderachtig rustieke stijl en het op de boerderij geënte type met rietkap. Bij toepassing van deze stijlen schroomde Hanrath niet elementen uit andere stijlperiodes, zoals de zeventiende en achttiende eeuw, op harmonieuze wijze te integreren in zijn ontwerpen. Hanraths eigen woonhuis met atelier in Hilversum uit 1904 is een voorbeeld van een op de boerderij geïnspireerd woonhuis. De garage met dienstwoning die door Hanrath bij het huis ontworpen werd, is in later tijden van het huis afgesplitst (Midden Duin en Daalseweg 1). Het woonhuis zelf is in twee woningen gedeeld.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave