Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

midden duin en d 4

Midden Duin en Daalseweg 4

ir. J. A. G. van der Steur

1905

Gemeentelijk monument

De landelijk bekende Haagse architect ir. J. A. G. van der Steur (1865-1945), zelf zoon van de architect Adrianus van der Steur (1836-1899) en vader van drie architectzonen, waarvan Adrianus junior de bekendste is (18931953), was behalve productief architect tevens hoogleraar bouwkunde te Delft en later zelfs rector magnificus. De architectendynastie van de Van der Steurs heeft ruim een eeuw een rol gespeeld in de Nederlandse architectuurgeschiedenis. Landhuis De Boekhorst is in 1905 door Van der Steur ontworpen en neemt een bijzondere plaats in, in Park Duin en Daal. De opvallende verschijning, geheel wit gepleisterd (ook in de strekken!) en voorzien van een grijze leien dekking vertoont invloeden uit Engeland, maar ook uit Duitsland. In 1920 is De Boekhorst na brand in enigszins gewijzigde vorm herbouwd. Bij deze verbouwing is de voorgevel op het zuiden voorzien van een portico met balkon en is de kap opgetild naar een volwaardige verdieping. Ook aan de zuidzijde is de kap over de hele linie hoger opgetrokken. Verder is - saillant detail - de torenhelm van de torenuitbouw aan de achtergevel vervangen door de huidige Duits aandoende kap. Ook het klokkentorentje op de nok is toegevoegd bij de herbouw. In later tijden is de noordoostelijke hoek getransformeerd in een ingangsportiek.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave