Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

midden duin en daalseweg 18

Midden Duin en Daalseweg 18

J. Wolbers

1899

Gemeentelijk monument

Midden Duin en Daalseweg 18 maakt deel uit van het villapark Duin en Daal. Het villapark is tussen 1897 en 1905 ontwikkeld op het terrein van de buitenplaats Duin en Daal. De ontwikkeling vindt plaats op initiatief van de Binnenlandsche Exploitatie Maatschappij van Onroerende Goederen. Het pand is gesitueerd aan de westzijde van de weg, aan de voet van het duin, naast de zogenoemde Karmeltrap die het duin opleidt. De villa wordt door een ruim erf en glooiend duinlandschap omgeven. Het is in 1899 naar ontwerp van J. Wolbers gebouwd als koetshuis van villa Karmel. Deze villa Karmel (Midden Duin en Daalseweg 20) is in datzelfde jaar ontworpen, eveneens door J. Wolbers. Het toenmalige koetshuis met paardenstal en tuigkast bezit een rechthoekige plattegrond met een zolderverdieping bestemd als hooi- en haverzolder met knechtkamer en alkoof . De linker kopgevel (zuid) heeft grote inrijdeuren. In 1902 wordt het koetshuis verbouwd tot woonhuis. Het ontwerp is van de hand van J. A. G. van der Steur, bekend als architect van een groot aantal villa’s en herenhuizen in  Bloemendaal en Haarlem. Het pand wordt vergroot en wijzigt van gevelindeling.  De villa is vormgegeven in een combinatie van Chaletstijl en Engelse Landhuisstijl.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave