Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

midden duin en d 29 nr. 3

Midden Duin en Daalseweg 29

J. Cuypers en J. Stuyt 

1905

Gemeentelijk monument

De villa Hilverheuvel in het Park Duin en Daal, is in 1905 ontworpen door de architecten Jos Cuypers en Jan Stuyt, de eerste niet te verwarren met zijn achterneef Ed. Cuypers, die ook verscheidene werken in Bloemendaal heeft nagelaten, waaronder villa Die Clinghe op de Hoge Duin en Daalseweg 31, ook gemeentemonument. De architect Jos Cuypers bouwde met Jan Stuyt talloze kerken in Nederland in de eerste helft van de twintigste eeuw, over het algemeen in een eigentijdse bouwstijl. Ook villa Hilverheuvel is in een stijl gebouwd, die op dat moment met name onder de gegoede klasse in zwang begon te komen: losjes geïnspireerd op de formele, classicistische bouwkunst van de zeventiende en achttiende eeuw van Nederland en Duitsland.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave