Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.115.Miden Duin en Daalseweg 33.- Parkweg 1a.Villa Dennenhoek

Midden Duin en Daalseweg 33- Parkweg 1a

Karel Muller 

1899

Rijks monument

Villa Dennenhoek, in l899 in een combinatie van chaletstijl en Engelse landhuisstijl gebouwd in opdracht van J. H. A. A. Kalff naar ontwerp van architect Karel Muller in het villapark Duin en Daal. De villa kan beschouwd worden als het oudste bewaard gebleven pand in Duin en Daal. (De eerste villa in dit park, in 1896 ontworpen door J. W. Hanrath, is in 1969 gesloopt.) Het pand is beeldbepalend gesitueerd op een geaccidenteerd terrein op de hoek van de Parkweg en de Midden Duin en Daalseweg, omgeven door een grote tuin. Het bijbehorende koetshuis aan de oostzijde is bewaard gebleven, maar wordt niet afzonderlijk beschermd omdat de detaillering in de loop der jaren diverse malen is gewijzigd. In 1958 is de villa gesplitst in twee woningen door architect J. A. van Asdonk, evenwel op zo een zorgvuldige wijze dat de monumentale waarde van het pand niet is geschaad. De vanaf 1963 toegevoegde onderdelen vallen buiten de bescherming.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave