Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.117.Mollaan 1.Saxenburg

Mollaan 1

J.W. Hanrath

1919

Rijks monument

Het landhuis Saxenburg, hoofdonderdeel van het complex “Saxenburg”, is gebouwd in 1919 naar ontwerp van J. W. Hanrath in op Hollands baksteenclassicisme en op Engelse landhuisstijl geïnspireerde trant. Het exterieur heeft diverse wijzigingen ondergaan, onder meer in de erkers aan de tuinzijde, de aanbouw tegen de noord oosthoek en de situering van het venster ten behoeve van het trappenhuis in de noordgevel. De aanbouw tegen de noord oosthoek is gewijzigd. Het interieur is alleen in structuur herkenbaar gebleven. De in oorsprong bijbehorende garage ten noordoosten van de villa is gesloopt. De villa staat op de plek waar in de 17de de eeuw de hofstede Saxenburg werd gesticht door de Haarlemse bierbrouwer Joost Vergraft. Vanaf 1618 kocht hij er de benodigde gronden voor zijn zomerverblijf dat kwam te liggen rond een grachtje. Gedeelten hiervan zijn nog aanwezig. Eind 18de eeuw werd de hofstede afgebroken totdat in 1919 de huidige villa werd gebouwd.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave