Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.118.Mollaan 2 .Pannekoekhuis.

Mollaan 2

1742 en 1953

Rijks monument

Pannenkoekenhuisje


Het Pannenkoekenhuisje, gelegen in het centrum van het Bloemendaalse bos, is van
oorsprong gebouwd als woning voor de tuinman van hofstede Saxenburg tussen 1742 en 1753. Of tegelijkertijd ook de halfronde koepel met de witte zuiltjes is toegevoegd, is niet helemaal zeker. De hofstede Saxenburg  aan het eind van de Mollaan, werd in 1618 gesticht door de Haarlemse bierbrouwer Joost Vergraft. Door de opeen volgende eigenaren van Saxenburg , is de kern ontstaan van het tegenwoordige Bloemendaalse bos. In de 18de eeuw had men vanuit de tuinmanswoning gezicht over verschillende zichtlanen of zichtassen die toen in het bos tot de formele tuinaanleg van Saxenburg behoorde. In het begin van de vorige eeuw genoot Juffrouw Kalkman in de voormalige tuinmanswoning als Pannenkoekenhuisje bekendheid als exploitant van de verkoop van pannenkoeken en versnaperingen.  Na haar was dat ook met de heer Hardebol en tot op de dag van vandaag  wordt deze traditie in dit merkwaardige gebouwtje voortgezet.

 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave