Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.119.Mollaan 7.Ijskelder De Rijp

Mollaan 7

19de eeuw 

Rijks monument

IJskelder op het voormalige landgoed

De Rijp


De IJskelder met zogenaamde kluizenarij aan de Mollaan is gebouwd in de 19de eeuw in opdracht van de toenmalige eigenaar van het buiten Sparrenheuvel. De ijskelder stond in het zogenaamde Overbos ervan. In 1897 kwam er verandering in doordat de eigenaar van het tegenovergelegen buiten De Rijp een gedeelte van het Overbos van Sparrenheuvel kon kopen. Zodoende kwam de ijskelder op het grondgebied van De Rijp te liggen. De ijskelder diende als voorloper van onze koelkast. In de winter werd deze gevuld met ijs uit de vijvers van het landgoed om etenswaren in de zomer koel te houden.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave