Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

parkweg 9a

Parkweg 9a

J.W. Hanrath

1895

Gemeentelijk monument

Koetshuis villa Tangkal Rambei


Het voormalige koetshuis Parkweg 9a staat in de nabijheid van villa Tankgal Rambei. Deze grote villa (Korte Parkweg 1, 1a) met erkerpartijen en loggia staat op een hoger gelegen terrein een stuk van de weg af. Beide gebouwen maken deel uit van het villapark Bloemendaalse Park. Dit park wordt na aankoop van een groot deel van buitenplaats Buiten Rijp in 1882 ontwikkeld door bouwmaatschappij Het Bloemendaalsche Park naar plannen van de Haarlemse architect L. J. Ritter. Kenmerkend is de landschappelijke aanleg op het geaccidenteerde terrein met enkele zeer grote hoogteverschillen, het slingerend wegenplan met extensieve bebouwing van voornamelijk grote villa’s op ruime percelen. De villa’s kregen veelal een koetshuis en/of tuinmanswoning.
Villapark Bloemendaalse Park is onderdeel van het Beschermd Dorpsgezicht Bloemendaal. Villa Tangal Rambei aan de Korte Parkweg 1, 1a is geregistreerd als rijksmonument. Villa Tangkal Rambei is in 1894 in Chaletstijl gebouwd naar ontwerp van J.W. Hanrath. Een jaar later wordt het bijbehorende koetshuis gebouwd, eveneens naar ontwerp van Hanrath. Het voormalige koetshuis is vrijstaand gesitueerd aan de noordzijde van de Parkweg. Het koetshuis vertoont, evenals villa Tangkal Rambei, kenmerken van de Chaletstijl wat zichtbaar is in de brede dakoverstekken met decoratieve windveren en sierlijk gesneden korbelen. In 1934 wordt het koetshuis verbouwd tot autostalling. Tegenwoordig is het een woonhuis. Het authentieke karakter is redelijk gaaf behouden.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave