Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

parkweg 16

Parkweg 16a- 16

J.M. Kleinenberg

1896, 1912

Gemeentelijk monument

De villa Zonneduin is gelegen in het Bloemendaalsche Park, het eerste villapark in de omgeving, in 1882 ontworpen door de Haarlemse architect L. J. Ritter, op initiatief van de Exploitatiemaatschappij Het Bloemendaalsche Park NV. De locatie was een deel van het landgoed De Rijp. Het park wordt gekenmerkt door grote huizen op ruime kavels, tussen slingerende wegen en glooiende hellingen, voortkomende uit het duinlandschap. Rond huize Zonneduin is de situatie echter nog tamelijk goed behouden. Het huis zelf behoort tot de vroege invullingen in de bouwstijl van de Hollandse neorenaissance met elementen van een meer moderne architectuur. Kenmerkend voor deze stijl zijn de natuurstenen blokken en banden in het metselwerk en de bekroningen van de dakkapellen. In 1912 werd aan de achterzijde in dezelfde stijl, maar mogelijk door een andere architect of bouwkundige, een uitbreiding (met een vierde balkon/terras!) gerealiseerd waardoor de oorspronkelijke grondvorm van een globale rechthoek een vierkant werd. In meer recente tijden is de villa gesplitst. De Rotterdamse architect of aannemer Kleinenberg is overigens onbekend in deze contreien. Hij ontwierp de villa als één van twee nagenoeg identieke villa’s in het villapark.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave