Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.121.Parkweg 18a. pers.w.Duin-Ouwe

Parkweg 18a

Eind 19de eeuw

Rijks monument

In Het Bloemendaalsche Park gelegen houten woonhuis (voormalige biljartkamer) heeft een rechthoekig grondplan, bestaande uit één bouwlaag onder zadeldak met zwarte en enkele rode kruispannen. Het houten pand heeft aan voor- en achterzijde een aanbouw onder lessenaardak. Het gebouw heeft een houtskelet opgevuld met horizontale houten delen. Het zadeldak heeft langs alle zijden een overstek, aan de korte zijden voorzien van geschulpte windveren waarvan het motief in de gootlijsten langs de zijgevels wordt voortgezet. Aan de voorzijde (oost) hebben de windveren tevens aan de bovenzijde een geschulpte houten lijst. Historisch functioneel onderdeel van het complex Parkweg 18a is het kippenhok. Het pand is gebouwd als dienstwoning voor de naastgelegen villa Duin-ouwe, Parkweg 18.

 

 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave