Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.122.Potgieterweg 3groot.Lariksheuvel  2

R.122.Potgieterweg 3.Lariksheuvel  3

Potgieterweg 3

J. Mutters

1903

Rijks monument

Het hoofdgebouw, een villa-achtig buitenhuis, is het hoofdonderdeel van het complex Huize Lariksheuvel. Het pand is in 1903 gebouwd op rechthoekige plattegrond met de korte zijde (zuid) naar de weg gekeerd. De oorspronkelijke indeling van het pand is grotendeels bewaard gebleven. De plattegrond vertoont verschillende vertrekken voor verschillende functies. Aan de westzijde zijn naast elkaar gelegen: een ontvangkamer met serre, de salon met terras en de eetkamer. Aan de andere zijde, op het oosten gericht, bevinden zich garderobe, entree, hal met trappenhuis en in de noordelijke hoek, enigszins uitgebouwd - eveneens naar Engels voorbeeld - de dienstvertrekken. Het villa-achtig buitenhuis is van algemeen belang als historisch functioneel hoofdonderdeel van het complex Huize Lariksheuvel en uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard voorbeeld van een in de Engelse landhuisstijl opgetrokken woonhuis uit het begin van de 20ste eeuw; tevens van belang als karakteristiek onderdeel van het oeuvre van architect J. Mutters jr. De berging is van belang als historisch functioneel onderdeel van het complex Huize Lariksheuvel.
Vrijstaande gesloten berging (schuur), onderdeel uitmakend van het complex “Huize Lariksheuvel”. De berging is gesitueerd aan de noordzijde van de villa Huize Lariksheuvel. De berging is van belang als historisch functioneel onderdeel van het complex “Huize Lariksheuvel”.

 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave