Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

G.80.Potgieterweg 4.Kerk Ned-hotest-bond

Potgieterweg 4

Mulder& van Asdonk

1925

Gemeentelijk monument

Kerk Nederlandse Protestantse Bond


De kerk, gelegen in Hoog Hartenlust is in 1925 ontworpen door de Bloemendaalse architecten Mulder en van Asdonk in de stijl van de strakke Amsterdamse School met kenmerken van de architectuur van Frank Lloyd Wright. De bouw van de kerk is mede mogelijk gemaakt door de bijdrage van de tabakshandelaar Jacobus Nienhuis, met een gedenksteen gememoreerd in de vestibule. Het beeldhouwwerk aan de buitenzijde is waarschijnlijk van H.A. van den Eijnde, die wel vaker met het Bloemendaalse bureau samenwerkte. Het glas in lood is waarschijnlijk vervaardigd in het bekende atelier van de glazenier Bogtman in Haarlem. De kerk is van bescheiden afmetingen en past hierdoor, maar ook door de tuinaanleg, binnen de aanleg van de villawijk.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave