Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

G.A.10.Rijperweg 10 Zonneduin

Rijperweg 10

A. Haan

1906

Gemeentelijk monument

Villa Zonneduin


Rijperweg 10 is gesitueerd aan de westzijde van de Rijperweg op een ruim perceel dat aan de noordzijde wordt begrensd door de Dr. J. P. Thijsselaan en aan de zuidzijde door de Huygens Backerlaan. Het pand maakt deel uit van het villapark Bloemendaalse Park. Dit park wordt na aankoop van een groot deel van buitenplaats Buiten Rijp in 1882 ontwikkeld door bouwmaatschappij Het Bloemendaalsche Park naar plannen van de Haarlemse architect L. J. Ritter. Kenmerkend is de landschappelijke aanleg op het geaccidenteerde terrein met enkele zeer grote hoogteverschillen en het slingerend wegenplan met extensieve bebouwing van voornamelijk grote villa’s op ruime percelen. De villa’s kregen veelal een koetshuis en/of tuinmanswoning. Rijperweg 10 is in 1906 gebouwd naar ontwerp van A. Haan. In de literatuur wordt het ontwerp abusievelijk toegeschreven aan J. Stuyt en Jos Cuypers. De signatuur op de oorspronkelijke bouwtekening is evenwel A. Haan. De villa is ontworpen in een Nieuw Historiserende bouwstijl. Deze stijl grijpt terug op de architectuur van Hollandse en Engelse landhuizen uit de 17de en 18de eeuw. Oorspronkelijk bezit de villa aan de voorzijde langs de Rijperweg slechts één hoekrisaliet en wel het geveldeel links van de entree. In 1914 wordt de villa vergroot met onder meer een tweede hoekrisaliet. Na 1945 vinden opnieuw ingrijpende uitbreidingen plaats langs de Dr. J. P. Thijsselaan. De villa is lange tijd in gebruik geweest als verpleeghuis. Tegenwoordig is het een woonhuis.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave