Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.18. Bloemendaalseweg 88.Villa Voorduin

Bloemendaalseweg 88

19de eeuw

Rijks monument

De villa Voorduin, gelegen op een duin aan de westkant van de Bloemendaalseweg met witgepleisterde gevels, is waarschijnlijk gebouwd in de eerste helft van de 19de eeuw in de Empire stijl. In de Franse tijd, zo rond 1795, ligt de buitenplaats Voorduin aan de oostkant van de Bloemendaalseweg, tussen de Bloemendaalse vaart (Dr. D. Bakkerlaan) en het buiten Hartenlust (Vijverweg). De eigenaar is dan de heer Jacob Walraven en het buiten bestaat uit een herenhuis, koetshuis en een theekoepel aan de Bloemendaalseweg.  In het verloop van de 19de eeuw horen we bijna niets meer van het buiten totdat het huidige Voorduin wordt gebouwd aan de westkant van de weg. Het naastgelegen voormalige koetshuis van Voorduin is van het grote huis afgesplitst en wordt door een andere familie bewoond. 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave