Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.21. Bloemendaalseweg 102.t Hemeltje

Bloemendaalseweg 102

1651

Rijks monument

Café - herberg

’t Hemeltje, gelegen in Bloemendaals oude buurt ‘de Voorbuurt’, mag zich rekenen tot één van de oudste bebouwingen in het dorp. Van oudsher werd het pand aangeduid als  Het  ‘huis van Brederode’, of ook wel ‘Daer de Buert van Blommendael uithangt’. Dat uithangen slaat op het bord dat reeds jarenlang aan de gevel hangt. De tekst luidt: Hier, in het huis van Brederode, reeds eeuwen oud en grijs, is spijs en drank te vinden voor een civilen prijs.

In de hypotheekakte van het pand uit 1651 is af te leiden dat ’t Hemeltje ongeveer 360 jaar geleden zeker al bestond en dienst deed als herberg. Het lag immers centraal in het dorp aan de doorgaande weg en aan het einde van de Vaart van Bloemendaal. Sindsdien heeft het vele uitbaters gekend.

Wanneer en waarom het de naam van ’t Hemeltje kreeg is niet bekend. Waarschijnlijk in 19de eeuw.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave