Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

G.A.52. De blekerij bij  1-19 Schoorsteen

De Blekerij bij 1-19

Schoorsteen voorsteen wasserij Bijvoet

Rijks monument

De schoorsteenpijp is vrijstaand gesitueerd bij een complex nieuwbouwwoningen aan de Blekerij, een binnenterrein nabij de Korte Kleverlaan. Hij staat pal voor een van de woningen. De pijp dateert uit 1891. In dit jaar wordt stoomblekerij en –wasserij Van Dieren Bijvoet gebouwd. De Bloemendaalse architect Rutger van der Ploeg levert het ontwerp. In 1926 wordt de wasserij uitgebreid met een ketelhuis en  machinekamer. Deze twee gebouwtjes worden gesitueerd nabij de bestaande fabrieksschoorsteen. In 1932 legt een grote brand de stoomblekerij in de as en wordt de wasserij gesloopt en herbouwd. De fabrieksschoorsteen blijft daarbij behouden. 

Op de plek van de voormalige stoomblekerij wordt een uitgeverij gebouwd. Nadat ook deze gebouwen hun functie verliezen wordt het gebied herontwikkeld tot het huidige wooncomplex waarbij de schoorsteenpijp in het stedenbouwkundig plan wordt geïntegreerd.  

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave