Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

P.8.Dennenweg 16.Kapel  2

Dennenweg 16

Architect: Dom Paul Bellot

1923

Provenciaal monument

St. Adelbertuskerkhof

Op het St. Adelbertuskerkhof  staat de voormalige Rooms-Katholieke Adelbertkapel. Gebouwd in 1923 door Dom Paul Bellot (1876-1944), architect en benedictijner monnik te Oosterhout met medewerking van S.B.van Sante (1876-1936) uit Zaandam. Het initiatief tot de bouw van de kapel werd genomen door pastoor Willenborg, zwager van Van Sante en tevens stichter van het kerkhof. De kapel ligt op een verhoging in het terrein aan de zuidkant van het kerkhof. In aanvang was het gebouw voorzien van voorlopige oplossingen als het gele kathedraalglas en een betonnen vloer welke naderhand werden vervangen door glas in lood vensters uit het atelier van de familie Nicolas te Maastricht, respectievelijk een tegelmozaïekvloer. De kruiswegstaties die in de buitenmuur zijn opgenomen hadden oorspronkelijk elk een zelfstandige plaats op het kerkhof, in een gemetselde opstelling, eveneens naar ontwerp van Bellot. 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave