Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.88.Kleverlaan 2-4-6.De Knip  4

Kleverlaan 2-4-6

Midden 19de eeuw

Rijks monument

De Knip

Aan het einde van de Kleverlaan in Bloemendaal liggen, ’s zomers verscholen achter het groen, drie aaneen gebouwde woningen herkenbaar aan hun karakteristieke rood wit groen geschilderde luiken. De woningen 2 en 4 zijn de oudste, nummer 6 dateert van ongeveer midden 19de eeuw. Dit oude stukje Bloemendaal stond in het verleden bekend onder de naam De Knip en kent een lange geschiedenis. Eind 16de eeuw is een gedeelte van de bebouwing reeds aanwezig en als een blekerij  waar het linnen en garen wordt gebleekt. Wat later zien we op verschillende schilderijen van Jacob van Ruysdaal in de 17de eeuw de blekerij in vol bedrijf. De Knip is dan niet de enige blekerij, van Overveen tot Santpoort vindt men ze bijna aaneengesloten aan de Bloemendaalseweg. Het bleken is dan hier de belangrijkste tak van nijverheid. Als begin 18de eeuw de bleeknering in verval geraakt stopt men met de blekerij en gaat het als herberg verder. Bekendheid genoot ene Harmen Houtgraaf die vanaf 1794 als uitbater De Knip zou exploiteren. Ruim 150 jaar zouden deze familie De Knip exploiteren als herberg en melkfabriek. 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave